Български Български

ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ВТОРИЯ ЕТАП ОТ СТРОИТЕЛСТВОТО НА МРЕЖАТА ОТ ВЕЛОСИПЕДНИ АЛЕИ В БУРГАС

Велосипедисти от град Бургас направиха първата копка на новата велосипедна алея по ул. „Крайбрежна“ до паркинга на „Черноморски солници“ АД. Крайбрежната алея към кв. „Сарафово“ и сега е едно от любимите места за разходка с велосипед или пеша, но в момента е в много лошо състояние. Проектът предвижда изграждане на двупосочна алея за велосипедисти и тротоар за пешеходци. По цялата дължина ще бъде изградена подпорна стена от страната на плажната ивица, за да предпази новото съоръжение от влиянието на морето.

На събитието присъстваха кметът на Община Бургас – Димитър Николов; заместник-кметът Красимир Стойчев; Руска Бояджиева – ръководител на проекта; представители на фирмата-изпълнител „Автомагистрали - Черно море“ АД и др. 

 Кметът представи цялостната концепция за реализирането на втория етап на мрежата от велосипедни алеи извън трасето на Бързата автобусна линия, в обхвата на кв. „Банево“, кв. „Минерални бани“, кв. „Ветрен“, кв. „Крайморие“ и ул. „Крайбрежна“ в посока кв. „Сарафово“. Общата дължина на велоалеите, изграждани в този етап на строителство, е 21,432 км. Част от трасетата се изграждат извън урбанизираната територия на града. Постоянната пътна маркировка ще бъде изпълнена в жълт цвят с термопластична боя. Ще бъдат монтирани близо 160 пътни знака. 

Въпреки дъжда с много емоция и настроение младите хора споделиха своите идеи за организиране на състезания за велосипедисти – професионалисти и любители, за подобряване на свързаността на велоалеите. Те изразиха своята надежда, че след време ще могат с велосипеди да се любуват на природата и в защитената местност „Пода“, където прекъсва изгражданата сега велоалея. Проектът „Интегриран градски транспорт на Бургас” е на обща стойност 130 894 784,10 лв. и се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

  


Обратно към всички новини

Обажданията към национален телефон 070011356 и кратък номер 1356 се таксуват спрямо тарифния план на абоната.