Български Български
  • Slider 1
  • Slider 2
  • Slider 3

Обновяване на автобусния парк

Автобусен парк

На 10.02.2013 г. окончателно приключиха дейностите по Работен пакет "Обновяване на автобусния парк". По проекта са доставени 28 съчленени дизелови автобуса, които са предназначени да обслужват новата Бърза Автобусна Линия /BRT/ и 39 нови метанови автобуса, с които се осигурява модерен автопарк за обслужване на останалата

част от мрежата на обществения транспорт. Новите автобуси са ниско бордови, с цел осигуряване достъпност за хора с увреждания и отговарят на Европейските стандарти за емисии Euro 5. Със средства на община Бургас автобусите са оборудвани с детски столчета.

Въвеждането на новите автобуси в експлоатация представлява още една стъпка в реализирането на амбициозния проект на Община Бургас за оптимизиране и обновяване на системата за обществен транспорт в града, като предоставя на гражданите възможност да пътуват в удобни, екологични, икономични и привлекателни средства за транспорт.

Новите превозни средства ще обслужват и бъдещата "Бърза автобусна линия", която ще бъде въведена в рамките на оптимизираната транспортна схема на града. Предвижда се Бързата автобусна линия да осигури време за придвижване от кв. "Меден рудник" до комплексите "Славейков" и "Изгрев" за около 25 минути, като също така осигури и нови възможности за лесно прикачване към другите линии на градския и извънградския транспорт.

По проекта ще се реализира и въвеждането на нова билетна система, както и информационно обслужване на пътниците в реално време, ще заработи и Център за управление на обществения транспорт – Транспортна къща, който ще осигури интегрираност и единно управление на обществения транспорт в града и приоритет при придвижването на автобусите по Бързата автобусна линия през кръстовищата.

"Автобусът е едно прекрасно изобретение. В него могат да пътуват много хора наведнъж, а освен това билетът не е много скъп. Като пътуваме с автобус, ние опазваме природата. Например, ако един човек използва по-рядко колата си, така той помага да опазим природата и в същото време си подарява едно приключение, пътувайки с автобус.
Има хора, които не умеят да шофират – автобусът е техният транспорт.
Автобусът освен полезен е и много забавен и интересен. С правилния автобус можеш да отидеш и да посетиш почти всяко място на Земята."
Димитър Стоянов Дюлгеров, 11 години
Основно Училище „Братя Миладинови” Vж клас

"Да пътуваш с автобус е приятно, почти колкото с джип. А и нашите бургаски автобуси имат много екстри. Нови са, с хубави цветове. Вътре през лятото не е горещо, а зимата не е студено, защото има климатик. Тази зима, винаги вземах автобус, дори и за кратки разстояния, защото знаех, че вътре ще се стопля."
Лилия Костова Костова
ГПАЕ”Гео Милев”- гр. Бургас VIIIв клас

"Първа спирка, 7:12 сутринта. Поглеждам към лявата си длан, на която предишната вечер надрасках въпроса „Защо обичам да се возя в автобус?”

Пета спирка. Оглеждам се за познато лице, но не забелязвам никой. И в този момент, плъзкайки погледа си отделно върху всеки, осъзнавам-всички лица са ми познати. Всяка сутрин споделяме незначителните 10 минути от деня си. И така, нашето споделено време се превръща в малък ритуал.
Последна спирка. Тълпата бързащи хора вече слиза от автобуса. Всеки поема към следваща задача. Аз обличам преди малко подарената ми усмивка и неволно поглеждам отново към лявата си длан. Този път през мислите ми прелитат безброй причини защо обичам да се возя в автобус.
Преди да сляза отправям последен поглед към моите спътници в това приключение и едвам чуто прошепвам:
- До утре сутрин!"
Ралица Найденова Бобчева
ПМГ“Акад. Никола Обрешков“, Xд клас

Обажданията към национален телефон 070011356 и кратък номер 1356 се таксуват спрямо тарифния план на абоната.