Български Български
  • Slider 1
  • Slider 2
  • Slider 3

Централна автобусна спирка

Основен акцент при въвеждането на Бърза автобусна линия е изграждането на Централна автобусна спирка, ситуирана на бул. „Сан Стефано”, северно от пешеходната улица „Александровска”. Предвидена е реконструкция на пътно платно на бул. „Сан Стефано” в участъка между ул. „Стефан Стамболов” и ул. „Христо Ботев”, включително кръстовище с ул. „Христо Ботев” и кръстовище с ул. „Стефан Стамболов”, реконструкция на техническа инфраструктура и реконструкция на три светофарни уредби, с които се регулира организацията на движението.

Централната автобусна спирка е ситуирана върху тротоара към двора на помощното училище и на остров оформен от новите бордюрни линии на северната и южна сегрерирани BUS ленти, отделени за движение на автобусите по Бързата автобусна линия. Разположението й по този начин осигурява безпрепятствения достъп до пероните на спирката.

Значението на Централната автобусна спирка е подчертано чрез атрактивен архитектурен дизаин, който има за цел да я превърне в разпознаваем и търсен елемент от новата схема на обществения транспорт на град Бургас.

Маршрутът на бързата автобусна линия по продължението на бул. „Сан Стефано" е в обособено трасе с физически сегрегирани ленти за автобуси и за автомобили, което осигурява:

  • Безконфликтно преминаване на автобусите на светофарно регулираните кръстовища с ул. „Христо Ботев” и ул. „Стефан Стамболов”
  • Необвързаност на времето за пропътуване по Бързата автобусна линия, спрямо насищането на трафика в пиковите часове, което дава възможност за точно спазване на разписанието, избягвайки задръстванията

Пешеходното движение е организирано като продължение на ул. „Александровска", пресичащо бул. „Сан Стефано” чрез регулируем светофар, което максимално защитава безопасността на пешеходците.

Транспортно-комуникационното решение, предвижда по две ленти за движение в посока по бул. „Сан Стефано” и по три ленти в кръстовищата с ул. „Христо Ботев” и ул. „Стефан Стамболов”.

Централна автобусна спирка, както и предвидените за реновиране спирки по трасето на Бързата автобусна линия ще бъдат оборудвани с отопляеми рампи и платформи и ще бъде осигурен лесен достъп на хора с увреждания. 

Обажданията към национален телефон 070011356 и кратък номер 1356 се таксуват спрямо тарифния план на абоната.