Български Български
  • Slider 1
  • Slider 2
  • Slider 3

НАПРАВИХА УСПЕШЕН ПЪРВИ “ТЕСТДРАЙВ” НА НОВАТА БЪРЗА АВТОБУСНА ЛИНИЯ

Новата транспортна схема влиза в сила от 26 ноември. По този повод бургаски журналисти първи успяха да направят тест на новата Бърза линия. Днес автобусът успя да стигне от автогара "ЮГ" до Терминал "Славейков" за 14 минути. Очаква се при умерен трафик, линията да изминава разстоянието между "Меден рудник" и комплексите "Изгрев" или "Славейков" за около 40 минути. Автобуси по Бързата линия ще има на всеки 5 минути.

Основната разлика между сега съществуващата транспортна схема и новата, която ще бъде въведена на 26-ти ноември, е, че гръбнакът на интегрирания градски транспорт стават двете бързи линии Б1 и Б2. Първата ще свързва комплекс "Меден рудник" с "Изгрев", а втората със "Славейков".

В днешния "тестдрайв" участваха още зам.- кметът Красимир Стойчев, управителят на общинският превозвач "Бургасбус" - инженер Петко Драгнев, председателят на местния парламент Костантин Луков и общински съветници.

Служителите на "Бургасбус" вече са инструктирани да позволяват качването от втора врата при по-големи струпвания на граждани. Стана ясно също така, че е приключила обществената поръчка за валидатори в тролейбусите и все още необорудваните с това устройство линии в града. Вече се очаква тяхната доставка и монтаж, след което навсякъде ще има уеднаквени условия за таксуване.

Красимир Стойчев и Петко Драгнев призоваха шофьорите да бъдат толерантни и да не заемат буслентите в града. Също така припомниха, че такива нарушения ще бъдат санкционирани с предвидените в закона глоби и наказания.

Заместник-кметът Красимир Стойчев обясни какви са следващите етапи от проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас", които бургазлии могат да очакват. Едно от нововъведенията ще са буферни паркинги, безплатни за хора, които имат карта за градския транспорт. По този начин ще се стимулира ползването на градския транспорт.

Друго нововъведение ще са така наречените "умни кръстовища", които със специални сензори ще контролират трафика. За сега в България такива се изграждат единствено в София. Първите кръстовища, които ще бъдат променени по този начин, са тези по маршрута на Бързата автобусна линия.

През следващата седмица по спирките отново ще има асистенти, облечени със специално сигнално облекло, които ще помагат на гражданите да свикнат с новата транспортна схема.

Днес стана ясно още, че Бургас ще продължи да има нощна линия, която ще преминава на всеки час.

Тук (http://burgasbus.info/burgasbus/?page_id=5498) можете да видите всички маршрути и разписания на новата транспортна схема, която ще влезе в сила от 26 ноември.

 

 

Текст и снимки: Георги Генчев, "Бургасбус" ЕООД

Обажданията към национален телефон 070011356 и кратък номер 1356 се таксуват спрямо тарифния план на абоната.